Fakitermelő gép kilövéses láncszakadása:

Fakitermelő/Feldolgozó/Ágnyeső/Gallyazó kilövéses láncszakadása: 

Üdvözöljük a gépesített favágó berendezések kilövéses láncszakadásáról szóló információs oldalon. Az alábbi információk professzionális felhasználók és fűrészlánc-alapú gépesített favágó berendezések gyártói számára szolgál. 

Az alábbiakban a személyi sérüléseket okozó balesetek megelőzésére ajánlásokat teszünk közzé, a nagy teljesítményű és jelentős élőmunka-megtakarítást biztosító favágó berendezések biztonságos használata érdekében.

A gépesített fakitermelő/feldolgozó/ágnyeső/gallyazó hatalmas nyomást helyez a fűrészre, e miatt fontos az utasításokat követni, hogy minimálisra csökkenthessük a kilövéses láncszakadás és a potenciális személyi sérülés kockázatát. Alaposan tanulmányozza át a berendezéshez tartozó felhasználói kézikönyvet. Kövesse mindenben a gyártó biztonsági és karbantartási utasításait! Az alábbi információk kiegészítik, nem helyettesítik a konkrét berendezéshez tartozó felhasználói kézikönyvben foglalt információkat. 

A kilövéses láncszakadás egy fontos téma az iparágban, amelyet jelenleg tanulmányoznak. Sokat tudunk már a kilövéses láncszakadás okáról, hatásairól, illetve arról is, hogy miként lehet a kilövéses láncszakadásból fakadó sérülések kockázatát minimalizálni. De még mindig sok mindent nem tudunk. Kérjük, a későbbiekben térjen vissza erre az oldalra a kilövéses láncszakadásra vonatkozó frissebb információkért!  

Mi az a kilövéses láncszakadás?  

A kilövéses láncszakadás során a fűrészlánc egy darabja vagy darabjai nagy sebességgel leválnak és elrepülnek az elszakadt lánc végéről a gépesített fakitermelés során. A kilövéses láncszakadás mind a gép kezelőit, mind a környéken levőket súlyos vagy akár halálos sérülés veszélyének teszi ki. A kilövéses láncszakadás tipikusan a vágórendszer meghajtókerékhez közeli végén következik be, de előfordulhat a láncvezető végéhez közeli ponton is. 

A témában végzett kutatások szerint átlagosan minden 50 elszakadt láncból 1 esetében hiányoztak alkatrészek, amely lánckilövéses esemény eredménye lehetett.  

Hogyan csökkenthető a kilövéses láncszakadás kockázata? 

1. A gépkezelők és a környéken lévők soha ne álljanak a láncvezető síkjában, amikor a lánc mozgásban van a láncvezetőn. 

2. A szélvédőnek megfelelő anyagból készültnek kell lennie.

3. A lánc sebessége ne legyen több 40 m/s-nál 0.404 fogosztású OREGON® Harvester láncok, illetve 35 m/s-nál 3/4-es fogosztású OREGON® Harvester láncok esetén.

4. A lánckilövés-védőt kell felszerelni a meghajtó csillagkerék közelében.

5. A környéken lévőknek legalább 70 méterre kell lenniük a fakitermelő berendezésektől.

6. A láncot gyakran meg kell vizsgálni, és a sérült vagy megrepedt láncot ki kell vonni a használatból.

7. Mindig csak új OREGON® alkatrészeket használjon az OREGON® láncok javítása során.

8. Az iparági szakértők azt ajánlják, hogy a láncokat a második láncszakadás után le kell cserélni.

9. Minden életlen és/vagy elkopott láncot ki kell vonni a használatból.

10. Az OREGON® láncokat Mindig a gyári specifikációk szerint élesítsék.

11. Gondoskodjon a láncvezető és a lánc megfelelő kenéséről.

12. Tartsa fenn a megfelelő láncfeszítettséget.

13. Cserélje ki a csillagkereket, amikor kopás jeleit mutatja. 

Hogyan következik be a kilövéses láncszakadás? 

Kilövéses láncszakadás akkor következik be, ha két helyen szakad el a lánc, amint ezt a számítógépes szimuláció is demonstrálja.  Először a lánchurok szakad meg és két véget képez. A lánc egyik vége túlmegy a meghajtó csillagkeréken vagy a láncvezető végpontján, és erőteljesen felgyorsul a lánc végének ostorszerű mozgásától. Ez az ostormozgás okozza a lánc második szakadását, amelynek eredményeképpen a hangsebességnél is gyorsabban repülnek szét kisebb alkatrészdarabok.  

A kilövéses láncszakadás eredményeképp az alkatrészek többféle irányba repülhetnek szét, de elsősorban a láncvezető síkjában. 

Hogy néz ki egy tipikus kilövéses láncszakadásos alaktrész? 

A legveszélyesebb kilövéses láncszakadásokban az alábbi négy rész érintett:  

Megelőzhetők-e teljesen kilövéses láncszakadások és az azokkal kapcsolatos személyi sérülések a gépesített fakitermelés során? 

Nem!  A gépkezelőknek a mozgásban levő láncot és láncvezetőt mindig a töltött fegyvernél szükséges óvatossággal kell kezelnie.